Barrel sauna van hout voor buiten

Buitensauna’s in hout worden steeds populairder bij iedereen die zijn wellness- en ontspanningsmogelijkheden wil verbeteren. Hun unieke ontwerp, efficiënte verwarming en de manier waarop ze je laten opgaan in de natuur zijn gewoon onverslaanbaar. Ik zal het je uitleggen:

 • Ten eerste is de ronde vorm van een barrel sauna uniek en zinvol. De lucht beweegt beter en warmt de ruimte sneller op dan de gebruikelijke saunacabines die we gewend zijn. Dit garandeert een gezellige, gelijkmatige warmte overal.
 • Dan is er nog de factor hout. Het laat de barrelsauna er niet alleen uitzien alsof hij deel uitmaakt van het buitenleven, maar het vult de lucht ook met een kalmerende, aardse geur terwijl hij opwarmt. Het is als de eigen aromatherapie van de natuur.
 • Een barrelsauna combineert al de geweldige voordelen van opwarmen in een sauna met de helende werking van buiten zijn in de natuur. Je komt tot rust van de stress van de dag met uitzicht op je tuin.

Als je op zoek bent naar de perfecte balans tussen gezondheidsvoordelen en terug naar de natuur, dan is een buitensauna in hout misschien precies wat je zoekt. Vraag hier uw barrelsauna offerte aan (gratis) :

Waarom een barrel sauna van hout is gemaakt

Als je aan barrel sauna’s denkt, is het eerste waar je aan denkt hun unieke vorm en de heerlijke geur van hout. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom een barrel sauna voor buiten meestal van hout is gemaakt? Wel, er is meer dan alleen de charmante rustieke uitstraling. Dit is waarom:

 1. Warmte in barrelsauna: De magie van hout ligt in de natuurlijke isolerende eigenschappen. Het is als de thermische deken van Moeder Natuur zelf, die helpt om de warmte binnen in de sauna te houden. Dit betekent dat u elke keer kunt genieten van een consistente en aangenaam warme sauna sessie.
 2. Gebouwd om lang mee te gaan: Hout is stevig en gaat lang mee, waardoor het perfect is om barrel sauna’s van te maken. Het is bestand tegen de hoge hitte en vochtigheid die typisch zijn voor sauna’s, zonder zijn vorm of kwaliteit te verliezen.
 3. Natuurlijke schoonheid: Er is iets aan het uiterlijk en het gevoel van hout dat een barrel sauna zo uitnodigend maakt. De unieke patronen en kleuren van verschillende houtsoorten voegen lagen van visuele charme toe en creëren een rustige en rustgevende omgeving.
 4. Sterk hout: Het gebogen ontwerp van een barrel sauna vraagt om een materiaal dat tegen een stootje kan, en hout voldoet perfect. De inherente sterkte zorgt ervoor dat de sauna door de jaren heen stevig en stabiel blijft staan.
 5. Milieuvriendelijk: Veel houtsoorten die worden gebruikt voor het bouwen van barrel sauna’s komen uit verantwoord beheerde bossen. Dit maakt hout een duurzame keuze die onze planeet respecteert. Het is een hernieuwbare grondstof die kan worden geoogst en herplant met minimale impact op ons milieu.
 6. Tijdloze charme: Hout is al eeuwenlang het favoriete materiaal voor sauna constructies. Het is een knipoog naar de diepgewortelde traditie en cultuur van sauna’s over de hele wereld. Kiezen voor hout voegt authenticiteit toe aan uw sauna beleving.
 7. Barrel sauna personaliseren: Een van de beste eigenschappen van hout is zijn veelzijdigheid. U kunt uw barrel sauna aanpassen aan uw stijl en voorkeuren. Of het nu gaat om de houtsoort, de afwerking of de beits, u hebt de vrijheid om er echt iets van uzelf van te maken.
 8. Eenvoudig onderhoud: Hout is relatief onderhoudsarm. Met regelmatig schoonmaken, afdichten en af en toe opnieuw beitsen of sealen blijft uw sauna er goed uitzien en jarenlang goed functioneren.

De keuze voor hout voor een barrel sauna komt neer op natuurlijke isolatie, duurzaamheid, esthetische aantrekkingskracht, structurele sterkte, milieuvriendelijkheid, traditionele charme, aanpasbaarheid en onderhoudsgemak. Al deze elementen zorgen samen voor een sauna-ervaring die comfortabel, visueel verrukkelijk en duurzaam is. Dus als u erover denkt om in een sauna te investeren, is een houten sauna een fantastische keuze voor uw plezier en welzijn.

Barrel sauna van hout voor buiten

Beste hout voor barrel sauna : houtsoorten

Het kiezen van de juiste houtsoort voor een barrel sauna is geen sinecure. Het gaat om de balans tussen duurzaamheid, vochtbestendigheid en warmtebehoud – en elke houtsoort heeft zijn eigen voordelen. Laten we eens kijken naar een aantal van de meest voorkomende opties:

 1. Ceder: Deze houtsoort is een publiekslieveling voor barrel sauna’s. Waarom? Nou, het bestrijdt van nature rot en insecten, dankzij zijn eigen oliën die ook vocht op afstand houden. Bovendien is ceder een kampioen als het gaat om warmte-isolatie, precies wat je nodig hebt in een sauna.
 2. Hemlock: Esthetisch mooi met zijn rechte nerf en uniforme textuur is hemlock een andere solide keuze voor uw sauna. Het is vrij stabiel en trekt niet snel krom. Maar houd er rekening mee dat het misschien wat meer aandacht nodig heeft om vocht tegen te gaan.
 3. Vurenhout: Als u op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie, dan is vurenhout uw keuze. Het is licht, gemakkelijk verkrijgbaar en hoewel het niet de natuurlijke weerstand tegen rotting heeft van ceder of hemlock, kan een goede behandeling de duurzaamheid en vochtbestendigheid verhogen.
 4. Thermisch gemodificeerd hout: Dit is geen specifieke houtsoort, maar eerder een proces dat de stabiliteit en rotbestendigheid van houtsoorten als essen, grenen en populier verbetert. Het zal minder snel kromtrekken, barsten of krimpen, waardoor het een goede kandidaat is voor saunaconstructie.
 5. Redwood: Met zijn rijke kleur en natuurlijke weerstand tegen rot en insecten is sequoia een topkeuze. De oliën helpen vocht af te weren, perfect voor een sauna. Het is echter aan de duurdere kant en heeft misschien wat meer onderhoud nodig om er op zijn best uit te blijven zien.
 6. Espen: Licht, bleek en met rechte nerven is espen een betaalbaar alternatief voor ceder of hemlock. Het is misschien niet de meest gangbare keuze voor sauna’s, maar met een beetje extra zorg tegen vocht en rotting kan het de klus wel klaren.
 7. Grenen: Veelzijdig grenen is een populaire keuze voor de prijsbewuste consument. Het is overal verkrijgbaar en betaalbaar, maar het heeft een goede afdichting en regelmatig onderhoud nodig om de gevoeligheid voor vocht en rot tegen te gaan.
 8. Elzen: Dit hardhout is licht van kleur met een subtiel nerfpatroon. Het is niet de meest gangbare keuze voor sauna’s, maar met de juiste behandeling kan het een goede duurzaamheid en vochtbestendigheid bieden.

As je op zoek bent naar het beste hout voor je barrel sauna, houd dan rekening met factoren als duurzaamheid, vochtbestendigheid en warmtebehoud. Ceder, hemlock en thermisch gemodificeerd hout zijn allemaal uitstekende keuzes, dankzij hun weerstand tegen rot en hun vermogen om de sauna te weerstaan. Maar sluit spar, sequoia, espen, grenen of elzen niet uit. Ze kunnen precies zijn wat u nodig hebt, afhankelijk van uw budget en hoeveel onderhoud u er aan wilt besteden. Het belangrijkste is om een houtsoort te vinden die past bij uw visie op esthetiek, prestaties en levensduur van uw droomsauna.

Tip: houtsoorten barrel sauna | barrel sauna verkoper


Hout van barrel sauna rot niet

Barrel sauna’s zijn een trendy keuze geworden voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning en wellness in de buitenlucht. Ze geven een aparte, charmante sfeer aan elke achtertuin of buitenruimte. Een vraag die echter vaak opduikt is hoe het hout dat in barrel sauna’s wordt gebruikt vrij blijft van rotting ondanks de blootstelling aan vocht en wisselende weersomstandigheden. Laten we eens kijken hoe het hout in barrel sauna’s wordt voorbereid en behandeld om de duurzaamheid en rotbestendigheid te garanderen.

 1. Het juiste hout kiezen voor barrelsauna: De houtsoort die wordt gebruikt bij de bouw van barrel sauna’s speelt een belangrijke rol bij het vermogen om rot te weerstaan. Gewoonlijk worden eersteklas houtsoorten als ceder, spar of hemlock gebruikt vanwege hun inherente weerstand tegen rotting. Deze houtsoorten zijn rijk aan natuurlijke oliën en harsen, waardoor ze minder snel vocht en schimmelgroei opnemen.
 2. Goed drogen: Voorafgaand aan de bouw ondergaat het hout een uitputtend droogproces om het vochtgehalte te verlagen. Veelgebruikte technieken zijn onder andere drogen in een oven of drogen aan de lucht om te garanderen dat het hout goed gerijpt en stabiel is. Hout dat goed gedroogd is zal na verloop van tijd minder snel kromtrekken, scheuren en rotten.
 3. Dichte constructie: Barrel sauna’s zijn ontworpen met nauw aansluitende houten duigen of planken die de gebogen wanden van de sauna vormen. Dit ontwerp creëert een afgesloten, waterdichte behuizing die het binnensijpelen van vocht minimaliseert. De goede pasvorm tussen de houten onderdelen helpt voorkomen dat water de saunawanden binnendringt en rot veroorzaakt.
 4. Zorg voor goede ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk om vochtophoping in de sauna te voorkomen, wat kan leiden tot houtrot. Tonnen sauna’s hebben meestal ventilatieopeningen om de luchtstroom te bevorderen en vocht te laten ontsnappen. Goede ventilatie helpt de vochtigheidsgraad in de sauna optimaal te houden, waardoor het risico op schimmel- en meeldauwgroei afneemt.
 5. Behandelen en afdichten: Om de duurzaamheid te verhogen en te beschermen tegen bederf, wordt het hout van barrel sauna’s vaak behandeld met afdichting middelen of conserveringsmiddelen. Deze behandelingen helpen om water af te stoten, schimmelgroei tegen te gaan en de levensduur van het hout te verlengen. Gebruikelijke behandelingen zijn het aanbrengen van houtbeitsen, oliën of waterafstotende afwerkingen die in de houtvezels dringen en een beschermende laag vormen.
 6. Regelmatig onderhoud: Goed onderhoud is cruciaal om de integriteit van barrel saunahout te behouden en rot te voorkomen. Regelmatige controle is nodig om tekenen van schade, slijtage of verval op te sporen. Scheuren, kieren of plekken met blootliggend hout moeten snel worden aangepakt om te voorkomen dat er vocht binnensijpelt en dat het hout gaat rotten.
 7. Schoon en droog houden: Zorg ervoor dat de binnen- en buitenkant van de barrel sauna schoon en droog worden gehouden om schimmel, meeldauw en rot te voorkomen. Verwijder regelmatig vuil en organisch materiaal dat zich op de houten oppervlakken kan verzamelen. Zorg dat de sauna na elk gebruik goed wordt gedroogd om vochtophoping te voorkomen en de luchtcirculatie te verbeteren.
 8. Zorg voor uw barrel sauna: Naast het gebruikelijke onderhoud is het de moeite waard om na te denken over extra stappen die u kunt nemen om uw houten barrel sauna in topvorm te houden. Dit kan betekenen dat u een saunahoes of zelfs een afdak gebruikt om de sauna te beschermen tegen te veel vocht, blootstelling aan de zon en guur weer. Door te zorgen voor een goede afwatering rond uw sauna kunt u ook voorkomen dat water zich verzamelt aan de basis en bederf veroorzaakt.

De levensduur van het hout van een barrel sauna hangt af van een mix van factoren zoals het gebruikte hout, de juiste droogmethoden, een degelijke constructie, voldoende ventilatie, behandeling en regelmatig onderhoud. Door deze elementen in de hand te houden en proactief met het hout om te gaan, kunt u ervoor zorgen dat uw barrel sauna nog vele jaren stevig, gezellig en een perfecte ontsnapping in uw achtertuin blijft.

Zie ook: barrel sauna accessoires | barrel sauna verlichting


Barrel sauna vs elektrische, gewone sauna : verschillen

Sauna’s, met hun ontspanning en welzijn, zijn wereldwijd erg gewild. Je kunt kiezen uit verschillende opties, zoals de charmante barrelsauna of de moderne, gewone elektrische sauna. Om de beste keuze te maken op basis van jouw behoeften en voorkeuren, is het essentieel om te begrijpen wat ze van elkaar onderscheidt.

Gebruikte materialen

 • Barrel sauna: Deze sauna’s zijn meestal handgemaakt van houtsoorten zoals cederhout of sparrenhout, waardoor ze een charmante, rustieke uitstraling hebben. Zoals de naam al zegt, hebben ze een unieke tonachtige vorm.
 • Elektrische sauna: Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, maar hebben meestal een meer conventioneel, doosvormig ontwerp. Het belangrijkste kenmerk is een elektrisch verwarmingselement dat de broodnodige warmte genereert.

Hoe ze opwarmen

 • Barrel sauna: Ze warmen op met een klassieke houtkachel of een externe kachel die strategisch buiten de sauna is geplaatst. De warmte wordt via convectie in de sauna overgebracht en zorgt voor een droge warmte sfeer.
 • Elektrische sauna: Deze zijn uitgerust met een interne elektrische kachel. Deze kachel verwarmt saunastenen of -elementen die vervolgens warmte uitstralen in de ruimte, waardoor een vergelijkbare omgeving met droge warmte ontstaat.

Tijd nodig om op te warmen

 • Barrel sauna: Door het houtverbrandingsproces duurt het wat langer om deze sauna’s warm te krijgen. Het kan zijn dat je ze moet voorverwarmen, wat tussen de 30 minuten en een uur kan duren.
 • Elektrische sauna: Deze worden vrij snel warm, vaak binnen 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de sauna en het vermogen van de elektrische kachel.

Temperatuurregeling

 • Barrel sauna: Het regelen van de temperatuur kan een beetje lastig zijn, omdat het afhangt van de houtkachel of de externe kachel. Je moet het vuur of de kachel in de gaten houden en bijstellen om de temperatuur precies goed te houden.
 • Elektrische sauna: Deze hebben meestal een ingebouwde thermostaat voor nauwkeurige temperatuurregeling. Je kunt de temperatuur gemakkelijk aanpassen met een bedieningspaneel in de sauna.

Energie-efficiëntie

 • Barrelsauna: Deze worden over het algemeen gezien als energiezuiniger omdat ze natuurlijke bronnen zoals hout gebruiken voor verwarming. Toch kan het opwarmen langer duren, vooral bij kouder weer.
 • Elektrische sauna: Hoewel deze superhandig en snel op te warmen zijn, kunnen ze meer energie verbruiken, wat leidt tot hogere bedrijfskosten, vooral bij regelmatig gebruik.

Opzetten en locatie

 • Barrel sauna: Je kunt deze zowel voor binnen als voor buiten opzetten, maar je hebt wel een vlakke, stabiele ondergrond nodig. Goede ventilatie is cruciaal voor een veilige werking, vooral als je een houtkachel gebruikt.
 • Elektrische sauna: Deze kunnen voor binnen worden geïnstalleerd, mits er toegang is tot elektriciteit. Ze vereisen ook goede ventilatie, maar je hebt geen extra maatregelen nodig in verband met houtverbranding of rookventilatie.

Het uiterlijk

 • Barrel sauna: Dit is vaak de eerste keuze voor mensen die houden van een unieke, rustieke uitstraling die een vleugje natuurlijke elegantie toevoegt aan elke buitenruimte. Hun cilindrische vorm en houten constructie passen goed bij het buitenleven.
 • Elektrische sauna: Deze zijn verkrijgbaar in een overvloed aan ontwerpen en afwerkingen die passen bij verschillende smaken en stijlen voor binnen. Ze hebben misschien niet de ouderwetse charme van barrelsauna’s, maar ze maken het goed met hun esthetische veelzijdigheid.

Onderhoud

 • Barrelsauna: Deze hebben af en toe wat TLC nodig, zoals het verzegelen en beitsen van het hout om het te beschermen tegen vocht en rot. Bovendien moet je de binnen- en buitenkant goed schrobben om alles schoon en hygiënisch te houden.
 • Elektrische sauna: Over het algemeen zijn deze vrij onderhoudsarm, je hoeft ze alleen af en toe schoon te maken en de verwarming en besturing te controleren op mogelijke problemen. Dat gezegd hebbende, na verloop van tijd kunnen de elektrische onderdelen een onderhoudsbeurt of vervanging nodig hebben.

Zowel barrel sauna’s als elektrische sauna’s hebben hun eigen unieke voordelen en kenmerken. Je keuze tussen de twee hangt af van factoren als je persoonlijke smaak, de ruimte die je hebt, je budget en de sfeer waar je voor gaat. Rekening houden met de verwarmingsmethode, energie-efficiëntie, installatie vereisten en onderhoud kan je helpen het sauna type te kiezen dat precies past bij je levensstijl en voorkeuren.